Är företagen inte redo för reklam2.0?

GCI Stockholm har gjort en undersökning om sociala medier hos våra storföretag

Jag tycker det är det väldigt intressant läsning.

Det är flera saker som slår mig i denna undersökning:
Dels hur lite sociala media används bland våra 100 största företag, men även kompetensen och förståelsen av vad det innebär. Sedan kan man diskutera relevansen av en fråga som ”Vilken funktion inom företaget anser du ’äga’ kommunikationen genom sociala medier?” Frågar man kommunikationsansvariga så givetvis svara majoriteten: ”kommunikationsavdelningen”. Vad de då inte inser är att den mesta av kommunikation inom social medier ägs av användarna och inte ens av företaget i sig. Varumärket och företaget blir allas egendom.

En annan sak som är intressant, men föga förvånande, är att på frågan vem man skulle rådfråga om eventuella möjligheter att kommunicera genom social medier får reklambyårer endast 8% av svaren. Förtroendet för reklambyråernas kompetens inom detta området är ganska lågt.

Jag saknar dock några frågor i denna undersökning för att göra den ännu mer intressant och användbar:
Använder era kunder sociala media? Använder era anställda sociala media?

SlideShare | View | Upload your own

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerat av

6 svar till ”Är företagen inte redo för reklam2.0?”

 1. Profilbild för Martin Lindvall
  Martin Lindvall

  Hej Leif,

  En högst relevant reflektion kring ”ägarskapet”. Vår uppfattning är också att ingen enskild enhet behöver äga kommunikationen i sociala medier – lika lite som den äger all kommunikation i dag. Sälj, produktutveckling, HR m fl kommunicerar utanför företagets brandväggar redan i dag, alla av olika skäl och mer eller mindre organiserat.

  Kommunikation/info bör dock medverka till att det finns en policy och att anställda vet hur den ser ut. Och det kan skilja sig åt mellan olika företag. Den kortaste policyn lyder ”Don’t be stupid!” – och det kan ju vara effektfullt nog 🙂

  Martin

 2. Profilbild för Martin Lindvall
  Martin Lindvall

  Hej Leif,En högst relevant reflektion kring ”ägarskapet”. Vår uppfattning är också att ingen enskild enhet behöver äga kommunikationen i sociala medier – lika lite som den äger all kommunikation i dag. Sälj, produktutveckling, HR m fl kommunicerar utanför företagets brandväggar redan i dag, alla av olika skäl och mer eller mindre organiserat. Kommunikation/info bör dock medverka till att det finns en policy och att anställda vet hur den ser ut. Och det kan skilja sig åt mellan olika företag. Den kortaste policyn lyder ”Don’t be stupid!” – och det kan ju vara effektfullt nog :-)Martin

 3. Profilbild för kontaktmannen
  kontaktmannen

  Helt riktigt. Svenska storföretag är inte det minsta redo för att kommunicera via sociala medier. Att bara 8% svarar att de skulle rådfråga sin reklambyrå beror på att de heller inte vet något om sociala medier.
  Storföretagen lever i en förhoppning att allt kommer att förbli ungefär som det har varit. Och reklambyråerna vill helst fortsätta att göra annonser.

 4. Profilbild för kontaktmannen
  kontaktmannen

  Helt riktigt. Svenska storföretag är inte det minsta redo för att kommunicera via sociala medier. Att bara 8% svarar att de skulle rådfråga sin reklambyrå beror på att de heller inte vet något om sociala medier. Storföretagen lever i en förhoppning att allt kommer att förbli ungefär som det har varit. Och reklambyråerna vill helst fortsätta att göra annonser.

 5. Profilbild för Leif Kajrup
  Leif Kajrup

  Kontaktamannen har helt rätt! Om man blundar tillräckligt hårt och länge så kanske det försvinner? Det är reklambyråernes filosofi känns det som.
  Reklambyråer har aldrig kunnat ta betalt för annat än trycksaksproduktion.
  Är det inte dags att ändra på det. Jag vill se en reklambyrå med stake som kan säga att de förstår sociala media och kan ta betalt för annat än annonsproduktion.

 6. Profilbild för Leif Kajrup
  Leif Kajrup

  Kontaktamannen har helt rätt! Om man blundar tillräckligt hårt och länge så kanske det försvinner? Det är reklambyråernes filosofi känns det som.Reklambyråer har aldrig kunnat ta betalt för annat än trycksaksproduktion. Är det inte dags att ändra på det. Jag vill se en reklambyrå med stake som kan säga att de förstår sociala media och kan ta betalt för annat än annonsproduktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.