Kommunikation 2.0 i ett större sammanhang

Har precis titta på videodiskussionen om kommunikation 2.0 som livesändes via Bambuser i torsdags. Jag tittade på via Blip.tv och PRfekt’s sida.

Jag msåte säga att jag håller med mtycket i det som sades i diskussionen och några saker brinner jag för lite starkare:

1. Tekniken och digitaliseringen skall endast ses som verktyg och inte lösning.

Jag själv är lite av ”teknik-freak” och gillar teknik, men det är i detta sammanhanget så som Mark Connerford poängterade inte tekniken och digitaliseringen som är det nya utan ett förändrat beteende i kommunikationslandskapet.
Jag är överygad om att detta ”nya” kommunikationslandskap som kommer att styras inte av den tekniska utvecklingen utan av behovet från användarna också kommer att ställa helt andra krav på hur vi kommunicerar.

2. Helhetsbilden reklam-kommunikation-pr-media?

Det har varit väldigt mycket fokus på sociala media utifrån teknik och möjligheten som denna teknik innebär. Det har varit snack om nästa generation internet med FaceBook, Bambuser, Jaikuu, YouTube, osv. Återigen går vi in i fällan och pratar om teknik snarare än behov I det nya förändrade kommunikationslandskapet kommer mottagaren (eller vad man nu skall kalla det?) att ha makten.

I det brus som nu finns med alla kanaler, budskap, reklam m.m. så blir det svårare att nå fram med så kalla påtvingad kommunikation. Kommunikation måste vara på mottagarens villkor för att för trovärdighet. Det är här jag saknar en diskussion:
Hur kommer reklamen in i denna bild?

Om vi utgår ifrån att definitionen av reklam är att påverka människor att köpa en viss tjänst eller produkt, så handlar det om att skapa förtroende. Här har de sociala nätverken en oerhört viktig roll. Om man tittar på beteendet som vi som konsumenter har ochy hur det har förändrats den senaste tiden, så har vi gått från att ofta blivit påverkad till köp via traditionella kanaler och media, så som tidningsannonser, TV, radio, DM mm, till att bli försiktiga mer beroende av vad andra tycker och gör. Vi litar inte längre på annonserna, reklamfilmerna osv för de kommunicerar inte med mig som individ utan till en generaliserad massa. Man litar mer och hellre på kompisarna och kollegorna och andra likasinnade. Människor som man vet har likasinnade värdingar och vars rekommendationer eller ord man litar på.

Det är här i detta lanskapet vi skall hitta vår roll.

Andra bloggar om: , , , , ,

Blogged with Flock

Publicerat av

Publicerat i

Märkt med

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.