Den integrerade kommunikationen? …och sociala media?

Det har väl inte undgått någon som är intresserad av sociala media och det nya media-/kommunikationslandskapet att Disruptive Media arrangerad av Lidne Inc. just nu är inne på sin andra dag. Det är många med mig som tyvärr inte kunde vara på plats i Berns men som ändå har haft möjlighet att följa eventet tack vara Bambuser. Jag skall nte skriva något här om just eventet för det är så många andra som har gjort och som man kan ta del av via friendfeeds, utan jag skall skriva om reklambyråns roll i det nya medialandskapet.

Det som slog mig nämligen när jag följde alla talarna från igår var att väldigt få pratade om reklambyråerna och deras roll inom sociala media. Det pratades nästan uteslutande om mediabolag, mediabyråer och PR-byråer.

Men vad är då reklambyråns roll, eller skall reklambyrån ens vara med på samma spelplan kan man undra? Jag menar att det går inte som reklambyrå stilla titta på vad media, PR och faktiskt kunder gör. Annika Lidne sa en tänkvärd sak, i och för sig riktad mot företag men som reklambyråerna också måste ta åt sig:

”ALLA företag ska ha en strategi för sociala medier! …men det är helt okej att börja smått”

Men reklambyråerna har inte ens en strategi – visst nu kommer säkert många reklamare att skälla på mig och säga att de visst jobbar med integrerad kommunikation där web 2.0 är en del av deras erbjudande, bla.. bla bla. Det finns byråer som har detta på sin agenda, och det finns dessutom byråer som är jävligt bra på det, men de är inte många.

Det som är viktigt att komma ihåg i hela diskussionen om sociala media är att det i grund och botten handlar om ett förändrat beteende hos konsumenten. Vi går från informationssamhället till något som kan kallas nätverksssamhället där vi som individer söker oss till grupper, nätverk och personer som vi delar värderingar med. Dessa grupper, nätverk och personer är de som påverkar oss och som vi väljer att lita på när vi söker råd och information. Övrig påverkan hamnar i skymundan. Visst det kommer fortfarande att finnas behov av annonsering, tv, radio osv men det kommer inte att påverka oss på samma sätt som tidigare.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.