Nu tar vi hål på myten en gång för alla

Detta är mitt bidrag till SSWC-boken. Ett alldeles utmärkt initiativ som tagits av Mattias BoströmPiratförlaget.

Om man tar 400 sociala webb-nördar och sätter dem på en ö i Blekinge skärgård över en helg. Kommer de att prata med varandra eller kommer de bara att twittra och facebook’a till varandra via iPad eller mobil? När jag berättar för kollegor, vänner och familj att jag ska åka på hajk med 400 sociala webb-nördar tittar de lite konstigt på mig och frågar: ”Varför det?”

För att förstå får jag nog berätta lite om mig själv först: jag är en teknikfreak och framför allt ett Apple-fan. Jag har förmodligen haft, eller har någon av alla Apple produkterna från Mac+ till iPad. Jag vet hur man gör en hemsida och kan knacka lite html och css, men där går gränsen. Så epitetet nörd är jag van vid. Däremot så är mitt jobb att guida företag och organisationer rätt i den digitala media djungeln, hur man kommunicerar på nätet, med vem, varför och hur. Det är vad jag jobbar med, alltså reklam, eller marknadsföring, eller kommunikation i ett nytt medialandskap med nya konsumtionsbeteenden.

Så, en som arbetar med kommunikation, varför ska jag på en webb-nörd camp?  Jo, just därför! För det är där vi kommunicerar idag. Både medvetet och framför allt omedvetet. Allt vi gör i dag lämnar spår, när vi skickar en kul bild via mailen, till våra bankärenden i internetbanken. I alla våra aktiviteter som vi gör på nätet, och det kan vara på datorn, mobilen eller någon annan mobil enhet (läs iPad) är vi sociala. Vi ger och tar och vi byter information, intryck och känslor mellan oss. Vi tar det för givet att när vi sms’ar någon så läses det så som vi vill att det ska uppfattas för att när vi sms’ar så gör vi det till någon vi vet vem mottagaren är. Men vad händer när vi inte känner mottagaren? Hur uppfattas våra intentioner med kommunikationen då? Var går gränsen för vad som är ok och vad som är fel, och kanske direkt kränkande. Hur kan vi genom en enkel kommentar påverka en hel målgrupp att byta varumärke inom en viss produktgrupp? Det är sådana frågor jag arbetar med och det är på event som Sweden Social Web Camp som man kan få svar och insikt i dessa frågor. Det är inte 400 webb-nördar som träffas en helg, jag skulle vilja påstå att det är de vassaste hjärnorna i mänskligt beteende som träffas. 400 människor som vet att allt vi gör på nätet påverkar.

För att ytterligare förstärka och en gång för alla ta hål på myten om att sociala webben-nördar är en samling människor som bara kan kommunicera med mobilen eller via twitter och facebook. Så här ligger det egentligen till:

Jag var på Sweden Social Web Camp 2009 på liten ö i blekinge skärgård som heter Tjärö (känner ni igen det). Vi var 280 sociala webben-nördar som samlades en hel helg. De flesta av oss hade aldrig träffat varandra tidigare mer än via twitter, facebook och jaiku. Vad hände? Var man en vände sig började man prata med någon som ”kände”. Jag kunde direkt prata avslappnat med nästan alla jag såg därför att vi ”kände” varandra. Vi följer varandra i olika sociala nätverk därför att vi delar värderingar, och därigenom har man fått en ganska klar bild av personerna bakom de konstiga nanmen som t.ex. @moonhouse, @mymlan, @dojan, @jonkpiratboy, @mamilldo, @agaton @doktorspinn. Vi hade lärt känna varandra innan, så även om vi aldrig hade träffats så visste vi precis vilka vi var, vilket gjorde att samtalen blev mer avslappnade, och framför allt konkreta när det behövdes. Jag har aldrig tidigare upplevt något liknande och jag tycker det belyser vad den sociala webben egentligen handlar om, att riva murar och skapa gemenskap och delaktighet.

Och det är därför jag åker till Sweden Social Web Camp i år igen, och om det arrangeras fler gånger efter det, förmodligen då också. Känslan av att vara en del av en gemenskap som gör skillnad och som kan påverka. Det är häftigt. Gör det mig till en sociala webben-nörd? Då är jag stolt över det!

Publicerat av

Publicerat i

,

5 svar till ”Nu tar vi hål på myten en gång för alla”

  1. Profilbild för Maria Gustafsson

    Vilken härligt smart text! 🙂 Vi ses på SSWC, Maria @mikumaria

  2. Profilbild för Johan Lange

    Bra skrivet! Den katapulteffekt jag upplevde förra året lär inte bli mindre i år – nu känner vi desto fler! Som ett kollo eller scoutläger on crack! Och katapulten finns mycket i just detta att kunna bygga vidare efteråt – kontakter, möten, samarbeten – t o m samskapande av text och annat material. Vi ses på Tjärö!

  3. […] Nu tar vi hål på myten en gång för alla (av @liffeman) […]

  4. […] Jag hade förmånen att åka iväg på Sweden Social Web Camp för tredje året. Har bara missat ett år. Det gör mig förmodligen till en nörd i mångas ögon. Mer om just det kan man läsa om i mitt inlägg på Reklam2-bloggen inför resan till SSWC 2010. […]

  5. […] kommer fortfarande tycka att om du på något sätt jobbar med webben så är SSWC ett måste. Så många smarta människor på ett och samma ställe, så mycket kloka tankar och idéer som utbyt…. Jag har redan varit på 3 av 4 stycken och det var värt varandra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.